Elektronik Seçim Mi? Neden Olmasın?


Geçtiğimiz haftasonu TBD (Türkiye Bilişim Derneği) Türkiyede geliştirilmiş bir sistem ile ilk e-sandık seçimini gerçekleştirdi. Hey ben de oradaydım!


Doğrusunu isterseniz bu kadar yıldır bu işlerle haşır neşir olmama rağmen biraz endilşelendim. Ancak oy verme işi düşündüğümden kolay ve çabuk gerçekleşti.


Eğer bu sistem güvenilir birilerin eliyle kullanılabilirse bence şimdiki sistemin aksaklıklarını(!) kolayca ortadan kaldırır.
Yeni dönemlerinde TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum (Fotoğrafın sağındaki çeyrek kişi benim ;).

Türkiye Bilişim Derneği’nin, 30. Olağan Genel Kurulu, 14 Mart 2015’te Ankara HiltonSA’da gerçekleştirildi.

Genel kurulda açılış oturumundan sonra yazılım tasarımı TBD tarafından yapılan ve üretimi (Hava Elektronik Sanayii) HAVELSAN’da gerçekleştirilen elektronik sandığın tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına TBD Başkanı Tabak ve Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Taşçı, HAVELSAN’dan Eray Kılıç ve SEÇSİS Proje Yöneticisi İsmail Göktaş katıldı. Tabak, TBD’nin e-seçim uygulamasıyla öncü ve örnek olmayı tercih ettiğini söyleyip bundan sonraki genel kurulların da elektronik oylamayla yapılacağını dile getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile 2006’dan beri elektronik sandık (e-sandık) çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Kılıç, TBD Genel Kurulu’nda kullanılacak e-sandığın 2. Versiyon olduğunu, 3. Versiyonun daha küçük ve taşınabilir olacağını belirtti. Kılıç, HAVELSA’ın SEÇSİS ile kazandığı deneyimi, oda, dernek ve birlik gibi seçim yapan kurumların gündemine taşımak istediğini söyledi. Göktaş ise e-sandığın kullanımı ve teknik özelliklerini anlattı.

Yorumlar