Çin Füzyon Konusunda Lider Oldu

Image: Institute of Plasma Physics Chinese Academy of Science

Geçen hafta yapılan açıklamaya göre Çin, nükleer Füzyon araştırmalarında önemli bir gelişmeyi gerçekleştirdi. Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) ile 102 saniye boyunca hidrojen gazını 50 milyon dereceye kadar ısıttı.

Saniyenin 4 de biri kadar bir süre ile 80 milyon dereceye ulaşan Almanya sıcaklık rekorunu elinde tutuyor. Çinin 120 saniyelik rekoru ise ciddi bir süre. Bu süre boyunca elde edilen yüksek sıcaklığın anlamı, reaksiyondan verimli olarak enerji üretilebileceği.

Araştırma sayesinde temiz ve yenilenebilir enerji elde edilmesi için büyük bir adım atılmış oldu. Füzyon ile güneşin gerçekleştirdiği reaksiyon ortaya çıkarılıyor. Aşırı ısınan hidrojen atomları yüksek basınç ile birbirleri üzerine büyük bir sıkışmayla binip helyum atomunu oluşturuyor. Helyum atomu daha ağır, iki hidrojen atomuna göre daha az kitleye sahip. Bu kitle farkı nedeniyle ortaya önemli miktarda enerji çıkıyor.

Image: Institute of Plasma Physics Chinese Academy of Science
Bu reaksiyonu dünyada gerçekleştirmek son derece zor. Güneşteki kütle çekim kuvveti dünyada yok. Çin'de simit şekilli vakumlu bir reaktörde manyetik alan ile bu büyük çekim etkisi oluşturulmuş.

Sonuçlar bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış olmakla birlikte. Zararsız enerji üretilebilmesine imkan bulunmuş gibi görünüyor.

Çin'de gerçekleştirilen bu gelişme çok önemli gibi görünüyor.

Kaynak: Techienews

Yorumlar