Teknolojik Gelişmeler İş Dünyasını Nasıl Etkileyecek?



Yaşlı Dünyamızın erişilmesi zor yerlerine bile İnternet bağlantısının ulaşıyor olması, yazarak haberleşen ve soruları yanıtlayan robotların kullanılmaya başlanması, elektrikli otomobiller, kendini onarabilen malzemeler gibi yeni gelişmeler ülke ekonomilerini yeniden şekillendiriyor. Dünya ekonomisinin önemli aktörleri teknoloji alanında çalışmalar yürütüyor. Teknolojideki bu gelişmeler, başta sanayi üretimine ve KOBİ’lere olmak üzere toplumsal ve ekonomik etkileriyle dikkat çekiyor.

Alfanorm’un Başkanı, Ateş Öztan, gelecek 20 yıl içerisinde iş dünyasını ve toplumsal hayatı etkileyecek olan gelişmeleri açıkladı.

İş hayatındaki tanımlar tamamen değişecek


Tüm ekonomik ve sosyal hayatımız yeniden düzenlenecek. Bu düzene yaratıcılığa ve teknolojiye hakim olanlar yön verecek ve geleceği şekillendirecek. Bu değişimi takip eden ve ona ayak uydurabilenler yeni düzenin imkanlarından yararlanacak. Ayak uyduramayanlar hızla yok olacak veya geçiş dönemi hizmetlileri olarak kalacak.

Fabrikalar küçülecek

Seri üretim yerine daha az ve kişiye özel üretim yapılacak. Büyük fabrikaların yerini, fikirleri daha hızlı ürüne çevirecek esnek ve dinamik fabrikalar olacak. Bu durumda büyük fabrikaya gerek olmayacak. Fabrikalar ve tasarım merkezleri birbirleriyle dijital olarak bağlanarak, zor ve karmaşık işleri ortaklaşa üretecekler.

İşleri bilgisayar ya da robotlar yapacak

Şirketler katma değer yarattıkları faaliyetlerinin dışında kalan tüm işlerini ya dışarıdan hizmet olarak alacaklar ya da bilgisayar sitemleri, robotlarla yapacaklar.

İlgili Yazı: Yapay Zeka İnsanlığı Nasıl Yok Edebilir?



Teknolojiyi takip edenler ile yenilik yapabilenler kar edecek

Hiçbir fikir veya ürün artık onlarca yıl ilgi görüp üreticisine kazanç sağlamayacak.

Dünya çapında insanların ilgisini çekecek yeni fikir üretenler ve bu fikirleri hızla ticari ürüne çevirip hayata geçirebilenler kar edecekler.

İnsan hayatı için tehlike arz eden işlerin hepsini robotlar yapacak,

Robotların kullanımı arttıkça şirketler tehlikeli işlerde çalışacak personel bulmakta zorlanacaklar. Bu alanlara çözüm üreten firmalar büyüyecek, çözümler arttıkça devletler bu alanlarda insan kullanımına daha fazla sınırlama getirecekler.

Borç alacak ilişkisi dijital ortama geçecek

Her geçen gün nakit para akışı ve borç alacak ilişkisi dijital ortama geçecek. Elden para alışverişi sona erecek. Kazancını kayıt dışından yapan işletmeler sürekli küçülecek. Kurumsallaşma ve büyüme imkanları olmayacak.

Sanal gerçeklik günlük hayatımızın bir parçası olacak

İş hayatında ; ürün tanıtımı, müşteri ilişkileri, müşteri-bayi toplantıları gibi fiziki olarak bir araya gelmeyi gerektiren tüm faaliyetler sanal ortamlarda yapılacak. Ürünlerini sanal ortama taşıyan ve bunları etkili ve hızla yaygınlaştırabilenlerin satışları artacak.

Alfanorm hakkında

Endüstriyel tasarım ve mühendislik şirketi Alfanorm, sanayi firmalarına "Fikirden Tasarıma, Tasarımdan Ürüne" prensibiyle inovasyon hizmetleri sunuyor. Sanayicinin çözüm ortağı Alfanorm, mekatronik sistem çözümleri kapsamında; görüntü işleme, bilgisayarla görü ve örüntü tanıma, kullanıcı arayüzü destekli yazılım geliştirme hizmeti, yapay zeka, optimizasyon, kontrol ve otonom sistem uygulamaları, konsept tasarım, detay tasarım, mock up prototip imalatının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı teşvikler konusunda danışmanlık sağlıyor.


Yorumlar