Sosyal Medya Fakir Adamın Reklam Mecrası mı?

Görsel Görkem Ünel'in blogundan alınmıştır.

Reklam, ticaretin başarılı olabilmesi için girişimcilere kısa ve emin yollar sağlayabilir. Peki reklam bütçeniz sınırlıysa ne yapmalı?

Gerilla Reklam, akıllı girişimcilerin küçük bütçelerle dikkat çekmeyi başararak yaptıkları bir tür tanıtım. Posta kutularına hiç okunmayacak ilanlar dağıtmak yerine yere bir çıkartma yapıştırıp her ne satıyorsanız onun reklamını yapmak bir yöntemdir.

Görsel, Muharrem Eroğlu'nun blogundan alınmıştır.

Benzer şekilde küçük bütçelerle sosyal medya'da Twitter, Facebook gibi sitelerde verilen reklamlar neredeyse tam da bu gerilla reklam örneklerindeki gibi çalışırlar. Google reklamlarını da aynı kategoride değerlendirebiliriz. Bir blog yazısı yanında çıkan ve sizin için tasarlanmış (eğilimleriniz, girdiğiniz siteler göz önünde bulundurularak size en ilgi çekici içerik gösteriliyor) reklam geldiğinde ona tıklamanız yayınlan siteye 1,2 sent kazandırırken Google'a da birkaç sent bırakıyor. Reklam veren de makul bir bütçe ile sadece tıklanan içeriği için ödeme yapıyor.
Bunu da ben çektim. Ankara'da bir çok farklı yerde rastlıyorum bu levhaya. Teneke üzerine serigrafi büyük ihtimal. Aydınlatma direklerine, bahçe demirlerine tel ile iliştirilmiş durumda. Çok yaratıcı olmayabilir ama işlevsel ve kolay, kolay yok edilemez bir gerilla reklam.

Hemen büyük bütçelerle prime time yayınlanan bir TV reklamını düşünün. Genellikle zap kurbanı olan ve neredeyse ulaştığı kitle hiç adam gibi ölçülemeyen bir şey mi yapmak daha iyi yoksa herkesin birbirine yollayacağı sosyal medya'da paylaşacağı bir içerik için kafa yormak mı?

Google 1 nisan için birkaç şaka hazırladı yakın zamanda. Bunlardan biri Google Nose idi. Yani "Google Burun" buna göre Google kokuları arıyor ve bulup size koklatıyordu. Doğal olarak çok söz edildi sosyal medyada paylaşıldı. Peki bu kimin tanıtımı oldu? Google TV'lere reklam verse, kendini tanıtmaya çalışsa bu kadar etkili olabilir miydi sizce?

Blog yazısının kısası makbuldür o nedenle burada kesiyorum.

Yorumlar