4K, 8K TV Geliyor Farkında Mısınız?

Teknoloji yenilenme hızı giderek artıyor mudur nedir? 40 küsur sene tüplü televizyonlar seyrettik. Gerçi iyi ettik mi o da ayrı. Elin ecnebisi ona "aptal kutusu" demiş ama insanoğlunun hayatında halen yer işgal eden bu icat gelişmeye devam ediyor. İçerik kalitesi yerlerde sürünse de ortalama bir evde günde ortalama 4 saat televizyon seyredilmekte olduğunu düşünseniz toplumda nasıl bir uyuşturucu etkisi olduğunu anlayabilirsiniz.

Son 6-7 yılda önce plazma teknolojisine sahip televizyonlar ile geniş ekranları hayatımızda bulduk. Sonra HD olan çözünürlükleri arttı. Full HD 1920 x 1080p olanları çıktı. Daha sonra LCD gelip plazmaları tahtından indirdi. Şimdilerde ekran boyutları büyüyerek girmeye devam ediyor. 46 inch ve 50 inch televizyonlar 1-2 yıl içerisinde normal salon boyutları olarak kabul edilecekler. 

Diğer bir yandan 2000'li yılların başından beri süren çalışmalarla daha yüksek çözünürlük sağlayacak olan televizyonlar için önemli bir noktaya gelindi. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) standardı yakın zamanda belirledi. UHDTV1 (3840x2160 ya da 4K) ve UHDTV2 (7680x4320 ya da 8K) çözünürlükte olacak televizyonlar için kendimizi hazırlasak iyi olacak. Sizleri sayılara boğmak istemiyorum ama mevcut FullHD yayınlara göre çok daha fazla veri içerdiği için beraberinde pek çok değişiklik de gerçekleşecek gibi görünüyor. Çözünürlüğün ne derece yüksek olduğunu anlatabilmek için Full HD 12 tane televizyonu birleştirerek UHD televizyon çözünürlüğüne ulaşabileceğinizi söyleyebilirim.


İyi ama daha bir kaç yıl oldu FullHD teknolojisi evlere gireli. Birden böylesi bir değişim gerçekleşirse bu kadar televizyon daha eskimeden çöpe mi gidecek? LCD teknolojisi en az 10-15 sene sorunsuz çalışacak ürünler getirmişken evlerimize yeniden bir televizyon yatırımı yapmak akıllıca olur mu?

Doğrusunu isterseniz yeni teknoloji için yapılacak harcamaların ekonomiyi canlandıracağı ortada. Ama tüm bu değişiklikleri bir anda olamayacağı da açık. Yine de bir 10 yıl içerisinde televizyonların teknolojisinin ciddi bir şekilde değişeceğini göreceğiz. Arada beklenmedik teknolojik değişiklikler olmazsa 2020 yılına kadar bu teknoloji evlerin başköşesini işgal edecek. Şimdiden hazır olun.

Yorumlar