NASA Bu Bilginin Peşinde - Atmosferdeki Karbondioksit Nereye Gidiyor?


Atmosfere saldığımız karbondioksit miktarının büyük kısmı üst atmosferde birikiyor. Bilim adamları bundan haberdarlar. Ancak tüm bu salıverdiğimiz gazlar orada tepede durmuyor. ;) Bir kısım sera gazı denizler tarafından bir kısmı toprak tarafından bir bölümü de bitkiler tarafından emiliyor. Bunu zaten biliyoruz.

NASA daha özel bilginin peşinde. Dünyanın neresine gidiyoır bu gazlar, bitki sayısından gazların artmasıyla neden belirgin bir artış olmuyor gibi sorulara cevap arıyor. Carbon Observatory-2 (Karbon Gözlemcisi - 2) isimli uydu bu amaçla uzaya gidiyor. Özellikle de dünya etrafına yayılmış karbondioksit ölçülecek.

Uydu 16 günlük aralıklarla atmosferden yansıyan güneş ışığını gözlemleyecekmiş. Yansılamardaki renk ve yoğunluk değişimlerini gözleyerek gaz salınımlarının tam olarak nereye gittiği tespit edilecek.

Nasa böylece karbon salınımı için daha doğru tahminler yürüyebilmeyi umuyor. Bu görev dünyanın daha uzun süre ve temiz hayatiyetini sürdürmesi için oldukça önemli. Uydu yörüngeye 1 temmuz erken saatlerinde gönderildi.

Kaynak: Engadget
Fotoğraf: NASA/JPL - Caltech

Yorumlar