Raspberry Pi B Plus


Raspberry Pi bir bilgisayar. Avuç içi kadar bir kartın üzerine sığdırılmış bir işlemci (cpu+fpu), 4 çekirdekli bir görüntü işlemcisine sahip.

Yeni sayılabilecek Raspberry Pi B+ modeli de öncülleri gibi BCM2835 işlemciye sahip. 512 MB'lık ana hafızası var. 40 GPIO bağlantısı 4 USB girişi 3,5'lik dişi giriş üzerinde kompozit video ve ses çıkışları yanında HDMI çıkışına sahip. MicroSD girişi de mevcut. Klavye ve mouse bağlanabiliyor. Dilerseniz LCD ekran için de çıkışı var.

Kart üzerinde ethernet çıkışı da var. Dolayısıyla ağınıza bu yolla kolayca bağlayabiliyorsunuz. Usb üzerinden bir wifi dongle ile de kablosuz olarak ağa ve internete bağlanmak mümkün (Linux için biraz sıkıntı olabiliyor ancak çözülmeyecek şeyler değil).

Bu kart pek çok kontrol ve mühendislik uygulamasına imkan tanıması nedeniyle özellikle Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin pek çok uygulama yapabilmelerini sağlayacak özellikleri üzerinde barındıryor.

Üzerinde pek çok işletim sistemi çalışabiliyor. Noobs ile çoklu işletim sistemi kurup dilediğinizi anında çalıştırabiliyorsunuz. Linux dağıtımlarından kendine uygun Fedora veya Debian seçip kullanmanız mümkün.

Eğer evde internet üzerinden TV, film, dizi film izlemeyi seviyorsanız yine Linux tabanlı uygulamaları var. OPENELEC XBMC yazılımı ile müthiş işler yapıyor. Full HD filmleri zorlanmadan gösterebiliyor. Sırf bunun için alınabilecek bir cihaz.

Ankara firması Roboweb üzerinden 106 liraya alabilirsiniz. Aliexpress'den almak isterseniz fiyatı 33 dolar (dikkat, bol miktarda Çin üretimi olanı var. Muhtemelen aynısıdır ama ben yine de uyarayım).

Bu minnacık zamazingo çok işinize yarayabilir ister projelerinizde kullanın ister medya oynatıcı olarak kullanın. Tercih sizin.

Yorumlar