Ses Güçlendiricisi Yapmak Artık Çok Kolay


Eskiden 20 - 30 yıl kadar önce ses kuvvetlendirici bir devre yapmak hiç de kolay değildi. Piyasadan alabileceğiniz kitler ise hem pahalı hem de uygulaması zor devrelerdi. En önemlisi ise güç konusunda çok savurgandılar. Çok güç tüketirken, bunun büyük bölümünü ısıya çeviriyorlardı. Dolayısıyla bir sorun daha çıkıyordu ortaya. Kurtulunması gereken ısı!

Günümüzde D sınıfı diye adlandırılan amplifikatörler %90 gibi bir verimlilik ile ses güçlendiriyorlar. Dolayısıyla beslenmeleri çok da zor değil. Yukarıdaki devre 15+15 watt güçte bir ses üretiyor. Isı üretimi az olduğundan üzerindeki soğutucu yetiyor. Besleme için de piyasada 25-30 liraya bulabileceğiniz bir dizüstü adaptörü yeterli oluyor.

Bu linkten 11 dolara alabilirsiniz. Eğer gücü az geldiyse ki, inanın aslında hiç de az değil. Aşağıdaki devreye bir bakın.
Bu 70X57mm boyutlarındaki baskılı devre üzerindeki sistem 2x50 Watt güç üretebiliyor. 110 watt verebilecek herhangi bir 10 ile 26 volt arasında (aradaki değerlerden birinde üretmesi yeterli mesela 19 volt gibi) gerilim üreten bir besleme ile çalışabiliyor. Şu linkten 8 dolara edinebilirsiniz.

Günümüz akıllı telefonlarını bağlayıp, gümbür gümbür dinleyebileceğiniz bir 2x50 watt bluetooth alıcılı model ise kutulanmış halde şu linkten 55-45 dolara edinilebilir. Soğutucusunun boyutu sinir bozucu değil mi?

Ses sistemleri konusunda meraklıysanız pek çok farklı kit seçeneğiniz mevcut. Güçlü hoparlörler de bulursanız keyifli müzik dinleyebilirsiniz. Hatta onları da kendiniz yaparsanız daha da güzel olabilir.




Yorumlar