Gelin Bir Radyo Yapalım

Elektronik konusuna meraklıysanız ve elinize havya alabiliyorsanız bir radyo yapmaya ne dersiniz?
Bu konuda Aliexpress'de satılan kendin yap, çalıştır devrelerden bir ikisini tavsiye etmek istiyorum.

İlk devremiz 12 dolara satılıyor. Şu adresten alabilirsiniz ama olur da bulamazsanız Aliexpress'den FM Radio Kit Electronic olarak aratabilirsiniz. Bu biraz pahalı da olsa üzerinde bir LCD ekranlı saate sahip. Aynı zamanda frekansı da sayısal olarak görebiliyorsunuz.

Biraz daha öğrenci ve cep dostu radyo yapayım diyorsanız 5 dolara yapabileceğiniz şu devre de işinize yarayabilir.


Dikkat bu devre ucuz da olsa ilk devreye göre daha karışık bir yapısı var. Özellikle bobinleri nedeniyle biraz ayarlama gerektirebilir. Ama radyo frekansları ile ilgili güzel bir öğrenme sürecine neden olabilir. O nedenle yapılabilir bir devre. 76 Mhz - 108 FM modülasyonu dinlemek yanında bu radyo Ortadalga alış bölümü da içeriyor.

Son olarak oldukça ilginç bir radyo kit'i var. Bu kit iki adet yapılması halinde karşılıklı konuşma yapmaya da yarayabiliyor. Çıkış gücü son derece düşük. Öyle uzak mesafelere ulaşmasa da güzel bir oyuncak olacaktır.
Bu kiti de yine 4 dolar civarına şuradan alabiliyorsunuz. Ancak karşılıklı görüşme yapabilmek için iki tane alıp yapmanız gerekiyor. Öyle müthiş bir sonuç beklemeyin. Hatta birbirinizi duymak için cihazla bulmak bile oldukça zor olabilir ancak alıcı-verici cihazlara meraklı olanlar için güzel bir başlangıç olabilir.

Evet bakalım bu kitleri çalıştırabilecek misiniz?

Kolaylıklar dilerim.

Yorumlar