Tek Bir Nefes İle Kanser ve 17 Hastalık Belirlenebiliyor

Yapay Zeka Hayat Kurtarabilir!

Technion, İsrail Teknoloji Kurumu tarafından geliştirilen bir cihaz nefesinizden 17 farklı hastalığı teshis edebiliyor.

Reuters/Arnd Wiegmann
Nanapartikülleri hastalık teşhisinde kullanan cihaz, içlerinde göğüs kanseri ve parkinson hastalığının da bulunduğu 17 hastalığı bir tek nefesten belirleyebiliyor. Çok kesin sonuçlar alınması için henüz çok erken olmasından dolayı henüz tıbbi tanımlamalar için kullanılamayan cihaz sayesinde kısa bir süre sonra hastalıkların erken olarak anlaşılması mümkün olabilir.

1400 hasta üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda tanımlanan 13 kimyasal ile 8 türde kanser, Crohn hastalığı, Parkinson hastalığı, Pulmoner yüksek tansiyon ve birkaç başka hastalık daha belirlenebildi. Her hastalık için nefeste tespit edilebilen belirli miktarlardaki organik bileşikler hastalıklar için parmakizi ortaya koyuyor. Proje yöneticilerinden Prof. Hossam Haick "geliştirdiğimiz teknolojiile bu koku imzaları sayesinde hastalıkları belirleyebiliyoruz" diyor.

Özel sensörlere sahip "akıllı yapay nanodizi" Na-Nose olarak adlandırılmış. Nano altın parçacıklardan yapılmış bir kısım ve karbon nano borucuklardan yapılmış diğer bir kısım farklı bileşikleri algılayabiliyor. Toplanan veri, hastanın yaş, genetik yapı, cinsiyet ve diğer unsurları da gözönünde bulunduran yapay zeka sistemi tarafından incelenip %86 doğrulukla sonuç veriyor.



Bu oran şimdilik klinik teşhislerde kullanılacak kadar iyi değil. Ancak rutin teslerde hastalıkların erken teşhis edilmesi için imkan sağlayavbilir. Örneğin akciger kanserinin erken teşhisi halinde hayatta kalma oranı artabiliyor. Yukarıdaki videoda Haick, henüz hasta olmasa bile bazı durumlkarda diğerlerine göre yüksek risk taşıyan hastaların belirlenebilmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Üstelik bunun için zorlu, tehlikeli teşhis yöntemlerine gerek olmadan hatta isterseniz defalarca bu cihazı kullanarak hastalık tespiti yapmanın da mümkün olduğunu belirtiyor.

Gelecekte, bu teknoloji sayesinde sadece akıllı telefonlar kullanılarak bu tür tespitleri yapmak mümkün olabilecek! Yani çok erken dönemlerinde hastalıklar tespit edilebilecek.

Kaynak: Engadget, ACS Nano 

Yorumlar