Huawei Mate 9 İncelemesi


Telefon, kasası, metalden üretilmiş bir gövde ve çerçeveye sahip. 5,5 inch ekranlı telefonlardan sadece bir kaç milim büyük. Ancak ekranı 5,9 inç. Full HD olan ekranı güncel modellere göre düşük çözünürlükte bu durum fiyat performans açısından düşünülmüş olmalı. Benim yakın görmede problemim olduğundan aradaki farkı anlamam zaten mümkün olmadığından çok dert etmiyorum :) Tek elle kolay kullanım sağlamak için ekrandaki görüntü küçülebiliyor. Bana yine yakın görme sorunum nedeniyle pratik gelmedi. Zaten bir kere şan eseri nasıl yapıldığını buldum bir daha bulamadım. :)

Tek elle kullanımı açmak için: 

Ekranın en alt kısmında soldan sağa parmağınızı sürtmek yetiyor. Tam tersini yapınca da eski haline geliyor.

Bu ve benzeri incik cincik özellikleri bulmak için ayarlar menüsü altındaki akıllı yardımdan yararlanmak işinizi kolaylaştırıyor.

Telefonun en önemli özelliği arka tarafta çift kamera olması. Ancak kameralar LEICA marka! Biri siyah beyaz (20 mp) diğeri ise renkli (12 mp). Sanırım bu güne kadar hepimiz megapiksel konusunun kameralarda o kadar da önemli olmadığını, asıl önemli olanın optik kalitesi olduğunu öğrendik. Ek olarak isterseniz DSLR kameralardaki gibi RAW format fotoğraf kaydedebiliyorsunuz. bir objeye odaklayıp arka planı bulanıklaştıran bir modu var. Böyle çektiğiniz fotoğrafları daha sonra yeniden odak noktasını değiştirip arka planın bulanıklığını artırıp, azaltabiliyorsunuz. Odaklamada gerekirse lazer kullanabiliyor. Karanlık ortamlarda çekimler yaparken fazla gürültü ortaya çıkartmıyor.

Leica, film kullanan kameralar zamanından beri bilinen en iyi fotoğraf makinesi üreticilerinden birisidir. Hatta fotoğrafçılık mesleğinin profesyonelleri ona ayrı bir saygı ve sevgi duyar. Buyurun bir adet kalemlik yakın çekimi hemen yanda. Dikkat ederseniz arka plan bulanık. Dilerseniz çektiğiniz resmi sonradan yeniden odaklamak mümkün. Mesela kalemlere değil de arkadaki bant dispanserine odaklı hale getirebiliyorsunuz fotoğrafı.

Dolayısıyla özenerek baktığınız hoş derinlikli yakın plan fotoğraflar çekmek ve onlarla istediğiniz gibi oynamak oldukça basitleştirilmiş.

Filmleri çekerken 60 kare/saniye özelliğini kullanıp çok net full HD çekimler yapmak mümkün. Diğer yandan 4K çekimler de yapabilen bir telefon. Yakında salonlarımızda yerlerini allabilecek 4k TV'ler için hazırlık olarak düşünebilirsiniz. Çok değil 10 yıl kadar önce zamanın akıllı telefonları sadece cif (352x240 piksel) görüntü alabiliyordu. Gerçi ilk dijital kameram da 640x480 pikseldi. :)


Aşağıda ise Afrika'nın çatlak topraklarından aldığım bir görüntüyü inceleyebilirsiniz.

Ön kamerası 8 megapiksel. Güzelleştirip çekme modu var. bende pek işe yaramıyor ama sanırım işe yarayıp, çekeni güzelleştirebiliyor olmalı!

Pil 4 amper! Eğer pil koruma modlarını kullanırsanız 2 güne kadar dayanabiliyor. 3 amperlik pili olan bir telefona göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Ama günümüzde elimizden düşürmediğimiz telefonların asıl ihtiyacı çabuk dolan bir pil. Öyle değil mi? 20 dakikada dolan bu telefonun pili çok iyi. Beraberinde gelen adaptör 5 amperlik bir canavar. C tipi usb girişi var ama yanında bir de mikro usb için adaptör vermişler.

Ses için altta bir hoparlör var. Kulaklık hoparlörünü de kullanarak stereo ses verebiliyor. Ses kalitesi belirgin olarak iyi. Zil sesi ise oldukça yüksek. Kullanırken sesi kısmanız gerekebilir! Müzik dinlerken kulaklıkta DTS teknolojisi emrinizde.

Parmak izi sensörü arkada. Elinizi attınız mı denk geliyor. Oldukça hızlı ve birkaç parmak tanıtabiliyorsunuz.

4GB hafıza günümüz telefonları için oldukça iyi. 64 GB depolama alanını da katınca gayet yeterli. Çift hat kullanmam derseniz fazladan depolama ekleyebilirsiniz.

Daha önce Galaxy S4'de gördüğüm ir (kızıl ötesi verici) bu modelde var. Üzerinde yüklü gelen uygulama ile uzaktan kumanda ile çalışan her türlü cihazı (TV, uydu alıcı, oyun konsolu, müzik seti, klima vb.) kumanda etmek mümkün.

Çift hatta sadece bir hattın İnternet bağlantısını kullanabiliyorsunuz. İstediğinizi seçme imkanınız var. Bir sim kart 4G bağlanılırken diğeri 3G'den öte gidemiyor. Sonuç itibariyle büyük bir sorun değil.

Wifi konusunda AC tercihiniz var. Böylece 5.8 Ghz bandındaki alanı da kullanabilen telefonunuz rahatça hızlı bir kablosuz bağlantı yapabiliyor.

Kutudan kendi arka kabı ve ekran koruma filmi çıkıyor. Keşke film yerine kırılmaz cam olsaydı diyorum ama her şey bir anda güzel olmuyor işte.

Güzel bir büyük ekranlı telefon arıyorsanız Samsung Galaxy Note serisine göre fiyat performans açısından tercih edilebilir model diyebilirim.

Antutu ile yaptığım performans testinde Galaxy S7 Edge in hemen altında bir yerlerde çıktı.

Huawei Mate 9 Özellikleri:

  • Android 7.0 Nougat İşletim Sistemi 
  • Kirin 960 Octa-core CPU (4x 2.4GHz A73, 4x 1.8Ghz A53)
  • Mali G71 Octa-core GPU
  • Çift Kamera OIS f/2.2 20-megapiksel siyah-beyaz + 12-megapiksel renkli
  • 5.9-inç 1080p IPS Ekran ve Gorilla Glass 3 ekran camı 
  • 4GB RAM
  • 64GB depolama + microSD kart girişi (Çift hat kullanacaksanız aynı anda bunu kullanamıyorsunuz!)
  • 4000mAh Pil ve süper şarj ile dolum
  • Parmakizi okuyucu (acayip hızlı)
  • Dual-SIM (3G/4G + 3G)
  • NFC
  • WiFi a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 4.2
  • IR Blaster (kızılötesi uzaktan kumanda özelliği)
  • USB Type-C (USB 2.0 speeds)
  • Boyutları: 156.9 x 78.9 x 7.9 mm 
  • Ağırlık: 190g

Yorumlar