DMR Nedir?

Merhaba, sizlere bu aralar çok yaygınlaşmış ve Profesyonel uygulamalar için olduğu kadar Amatör Telsizcilerce de kabul gören bir sayısal haberleşme standardından söz etmek istiyorum.

DMR (Digital Mobile Radio - Sayısal Taşınabilir Telsiz)

DMR Motorola tarafından geliştirilmiş bir standart MotoTRBO olarak anılıyor. Dolayısıyla her DMR aynı anlama gelmiyor! Pek çok farklı DMR telsiz ve tekrarlayıcısı var. DMR'ı kolay erişilebilir yapan da bu.

DMR aslında ticari kullanım için tasarlanmış bir standart. Ancak kolay erişilebilir olması ve daha önemlisi İnternet üzerinden birbirine kolayca bağlanabilen cihazlar Amartör Telsizciler için DMR'ı çekici hale getiriyor.


DMR'da zaman parçaları (time slot) kullanarak haberleşilir. Bir kanalda haberleşirken 30'ar milisaniye olarak iki parçada yayın yapılıyor. Yani bir kanalda iki zaman parçası sayesinde birbirine karışmayan iki ayrı haberleşme yapmak mümkün. Cihazlarınız bu zaman parçalarının bir tanesinde yayın yapabiliyor (Tier I ve Tier II) Yani 30 milisaniye gönderiyor ve 30 milisaniye duruyor. Bu diğer 30 milisaniyeyi de diğer grup kullanabiliyor.

Cihazlar FCC standartları gereği üzerlerindeki tuşlardan programlanamıyor! Hemen yıkılmayın Çin üretimi cihazlar bir iki yeri ayarlamanız sonrasında tuş takımından programlanabilir hale geliyor. Acil durumlarda kullanabileceğiniz bir özellik. Ancak, cihazları programlama kabloları ve programlama yazılımı kullanmak en kolayı. Dolayısıyla programlama kablosunu cihazınızı alırken almakta çok fayda var.

Clour Code: Bu bildiğimiz analog tonlu görüşmelerdeki tonun karşılığı. Amatör Telsiz kullanımında 1 numaralı Color Code kullanılıyor.

Repeater Slot: Yukarıda sözü edilen zaman parçaları. Her kanal için kullanılabilecek iki adet var.

Zone Name: Alan İsmi (cihazlardaki kanalları sınıflandırmaya yarayan bir araç)

DMR ID: Amatör Telsiz lisansınızın dışında DMR ağlarına bağlanabilmek için bir DMR ID (kullanıcı numarası) almanız gerekiyor. Bunu da şu adresten alabilirsiniz.

MMDVM: Hotspot da deniliyor. Sevimli bir küçük cihaz. Üzerinde Raspberry Pi Zero W bir bilgisayar, bir sayısal alıcı verici (neredeyse tüm sayısal standartları destekliyor) ve Amatör Telsizciler tarafından geliştirilmiş yazılımı bulunuyor. Çevrenizde Tekrarlayıcı bulunmaması ve / veya tekrarlayıcıyı meşgul etmek istemediğiniz durumlarda kullanılabilecek cep tipi akıllı tekrarlayıcı. UYARI eğer yakınınızda bir tekrarlayıcı röle bulunmuyorsa ve kimseyi rahatsız etmeden tüm dünyadaki DMR cihazlara ulaşmak istiyorsanız bundan bir tane edinmeniz lazım!

BrandMeister: Amatör telsizcilerin birbirleri ile İnternet üzerinden DMR ile iletişim kurmalarını sağlayan Tekrarlayıcı Röleler, hotspotlar vasıtasıyla Amatör Telsizcileri irtibatlandıran sistem.

Bir tekrarlayıcının bir zaman parçası yerel haberleşme için. Diğer "Time Slot" da İnternet'deki Konuşma Gruplarına bağlanıyor.

Böylece Tekrarlayıcının II. zaman parçası üzerinden Dünya'daki ve Türkiye'deki Tüm Konuşma Gruplarına (TG - Talk Group) erişmek mümkün.


Bir Konuşma Grubu için en kolay erişim yöntemi: Bunun için bir konuşma grubu oluşturmak ve bunu bir kanal olarak kaydetmek en pratiği (bu standardın ticari kullanım için oluşturulduğunu hatırlatmak istiyorum, o nedenle kulağımızı tersten gösterip, biraz çevresinden dolaşıp, istediğimize ulaşıyoruz). Sadece bunu yapmak bir kanalı oluşturmak için yeterli değil ne yazık ki. Bundan sonra sırada kopyala yapıştır yöntemi ile kanallar oluşturmak var.

Aynı frekansta tamamen aynı özelliklere sahip birbirinin kopyası kanallar oluşturuyoruz. Programdan kopyala yapıştır yaparak bunu yapmak mümkün. Kopyalayıp, yapıştırdığımız kanalların "Channel Name" kısmını istediğimiz gibi değiştiriyoruz. Mesela, Digital/Analog Data kısmında Channel Name'i "TURKIYE" (Türkçe karakterler cihazlarda düzgün görünmüyor!) yapalım. Digital Data kısmında Contact Name aşağı çek menüde Türkiye'yi seçelim. Diğer kanalları dda bu şekilde oluşturalım. Böylece aslında aynı frekans ve özelliklere sahip kanalda pek çok kanalımız olacak. Hangisine gelip gönderme yaparsak aktarıcınızda ya da hotspotunuzda o kanal aktif olur ve İnternet üzerinden o konuşma grubuna bağlanır. Konuşmanız bittikten belli bir süre sonra ilgili kanalda görüşme olmazsa bağlantı kesilir.

Kanalları oluşturduktan sonra Zone Name oluşturup, bunun altına kendi tercihlerinize göre kanallarınızı gruplandırmanız gerekiyor. Aksi taktirde kanalı oluşturup cihazınıza yazılım ile yüklemiş dahi olsanız kanal olarak göremezsiniz. Biraz karışık gibi ancak bir iki denemeden sonra altından kalkılmayacak bir şey değil.

Tekrarlarsak; DMR, profesyonel olarak düşünülmüş bir standart. Bunu üreten ve ticari olarak büyük alıcılara pazarlayan ürreticiler Amatör Telsizcileri pek önemsemese de Çin üreticileri bu pazarın farkında. Çok sayıda Çin üretimi telsiz var. O nedenle Amatör Telsizciler çok hoş bazı özellikleri kullanabiliyorlar.

Bu hoş özelliklerden biri konuşan Amatör Telsizcinin bilgilerini cihazın ekranında görebilmeniz. Bunun için şu adresten cihazınıza uygun veriyi indirip yüklemiş olmanız ve cihazınızın ilgili menüsünden bulup özelliği aktive etmiş olmanız gerekiyor. Şimdilik 110 bin Amatör Telsizci DMR ID'si almış ve bilgileri sistemde var. Dilerseniz sadece belli bir kısmını mesela Türk kullanıcıları indirip cihazınıza yüklemek mümkün. Diğer yandan eğer Hotspot kullanıyorsanız ana web sayfasından ya da BrandMeister üzerinden çağrı yapan kullanıcının bilgilerine erişmek de mümkün.

Amatör Telsizcilik merakınıza biraz hareket getirmek ve yeni bir şeyler öğrenmek için DMR bulunmaz bir fırsat. Dolar değer kazandığı için fiyatları biraz artmış olsa da biriktirip, hobiniz için yatırım yapmaya değebilir. Özellikle bir el telsizi ile dünyanın her tarafına erişebilmek ve bunu dilerseniz aracınızdan dilerseniz yolda yürürken gerçekleştirebilmek harika bir his. Bu nedenle DMR ile haşır neşir olmayı düşünmeye değer.


Yorumlar

  1. uhf bandının dalga boyu santimetre olarak nedir?

    YanıtlaSil
  2. Hocam selamlar. Bir sorum var. 1 dmr telsiz için internet üzerinden konuşmak nasıl oluyor? Yani telsiz in evdeki internete mi bağlıyoruz? Yoksa internet hattı alıp içine mi takıyoruz?

    YanıtlaSil
  3. Hocam selamlar. Bir sorum var. 1 dmr telsiz için internet üzerinden konuşmak nasıl oluyor? Yani telsiz in evdeki internete mi bağlıyoruz? Yoksa internet hattı alıp içine mi takıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer şehrinizde tekrarlayıcı istasyon varsa onun üzerinden konuşuyorsunuz. Yoksa hotspot cihazı ile evinizdeki internet üzerinden konuşabiliyorsunuz. Droidstar isimli Android uygulaması üzerinden de DMR ağına bağlanıp (telsiz olmadan) konuşmak mümkün.

      Sil

Yorum Gönder