Retevis RT3S ile APRS Ayarları Nasıl Yapılır?

DMR cihaz alırken üzerinde GPS alıcısı da olan bir tane bulduğumda çok sevinmiştim. Zira bir taşla iki kuş vuracaktım. Kim istemez ki? APRS üzerinden konum bilgim görülecek ve cihaz elimde gezerken gittiğim yerler haritada takip edilebilecek (böyle yazınca kulağa çok iyi bir fikir gibi gelmiyor ama amatör telsizciler yapıyor ben de yapayım).

Böylece Geçtiğimiz 2018 Ağustos ayında GPS'li bir Retevis RT3S almış oldum. Genellikle DMR'lı tüm cihazların ayarlanması oldukça güç. Sağ olsunlar arkadaşlar çok yardımcı oldular. Cihazı zor da olsa ayarladım. Kanallarını kaydettim. Güzel güzel konuşuyorum. Ancak bir yandan da bir şey dürtüp duruyor. GPS için de  oradan buradan bilgiler, arkadaşların söyledikleri, hatta Retevis üreticisinin Youtube yayınında yaptığı anlatımı bile denedim ama bir türlü yapmayı başaramadım.

Kısaca cihazdan GPS'den alınan konum bilgisinin nasıl sisteme aktarıldığını anlatmaya çalışayım. Cihazlar GPS alıcıları üzerinden 3 ila 5 uyduya kitlenebilmeliler ki konum bilgisini sağlıklı olarak gönderebilsinler. Bu cihazlardaki GPS chip setleri telefonlarda çalışanlar gibi hızlı bir şekilde işlerini yapamıyorlar. 5 ile 10 dakika arasında GPS'e bağlanmak için debeleniyorlar. Kapalı alana girldi mi de anında kopuveriyorlar. Dolayısıyla açık alanlarda dolaşırken ya da aracın camının önüne koymak gerekiyor telsizi. Ancak alıyor. Telsiz bu bilgiyi röle ya da hotspot üzerinden özel kısa mesaj olarak sisteme iletiyor. Brandmeister'e bağlı olan sunucu bu bilgiyi alıp APRS sitemine aktarıyor ve böylece  aprs.fi gibi amatör telsiz takip sistemlerinde Google haritasından anlık konum bilginiz paylaşılıyor. Kesinlikle paranoyak insanlara göre değil!

Cihazınızın belli aralıklarla konum bilgisini göndermesi için kullandığınız Brandmeister ülke DMR sunucusunun XXX999 numaralı id'sine kısa mesaj göndermeniz gerekiyor. bunun için çeşitli ülkelerin id'lerini denedim. Mesela 310999 Amerika'nın ya da Retevis üreticisinin Youtube videosunda anlattığı gibi Çin'in 460999 numaralı DMR ID'lerine bağlı olarak çalıştırmayı beceremedim. Büyük ihtimalle ilgisiz diye sistemler başka ülkelerden gelen mesajlara kapalılar. Son olarak Türkiye'nin bir Brandmeister sunucusu yok ama biz komşu Bulgaristan'ın sunucusunu kullanıyoruz acaba bir de onun ön ekini kullanarak denesem mi deyip yaptım. 284999 numaralı Bulgaristan DMR ID'sine yolladığım mesajlar sisteme ulaştı. Ve APRS'üzerinde ilk izlerim ortaya çıktı.

Şimdi adım adım yaptıklarımı anlatayım.

1- Programla için kullandığımız yazılımda yeni bir bağlantı noktası tanımlamamız gerekiyor.

Contact Name: APRS-RT3S

Call Type: Private Call

Call ID: 284999

Call Recieve Tone: No

2- İkinci işimiz bir kanal oluşturmak. Rölede bir kanal oluşturacağım için rölenin frekansında çalışacak şekilde yaptım.
Yandaki görsele bakarsanız ona göre yapabilirsiniz. Kanalın Adı APRS olabilir.

Digital Analog Data kısmında
Send Gps Info: tikli olacak!
Recieve Gps info: tikli olacak

Digital Data Kısmında
Contact Name: 1. adımda oluşturduğumuz APRS-RT3S seçilecek
GPS System: 1 seçilecek

3- GPS System kısmında

GPS Revert Channel: APRS (2. adımda oluşturmuştuk).

Default Revert Channel Interval(s): 180 (saniye 3 dakikada bir konum bilgisi gönderecek! Çok sık diye düşünürseniz daha uzun zaman belirleyebilirsiniz. mesela 600 saniye)

Destinnetion ID: APRS-RT3S (bunu da birinci adımda belirlemiştik)

4- Son adım: BrandMeister sitesinde. Bu siteye kaydolmanız ve sisteme giriş yapmış olmanız lazım!
Sisteme giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden Services kısmındaki alt oka tıklayıp menüyü genişletin.

Selfcare kısmına tıklayın.

Brand: Chinese Radio

APRS Interval: 180 (biliyorum neden bu diğeri ile aynı değil diyeceksiniz böyle yaptım çalıştı. Sonra 120 yaptım yine çalıştı.

APRS Callsign: Buraya kendi çağrı işaretiniz ve -7 (benimki: TA2EE-7) şeklinde yazın.

APRS Text: Buraya sistemde görünmesini istediğiniz mesajınızı yazabilirsiniz.

Kanalı DMR rölenizin bulunduğu Hafıza Zone'nuna altta görünecek şekilde ekleyin.

APRS Kanalını aktive etmek için bir kere o kanada gönderme yapın. Kapatmak içinse başka kanala geçmeniz yeterli.

Hepsi bu kadar.

Güle güle kullanın.

Yorumlar

  1. Burçak Bey,
    Hazırladığınız video ve yazı için çok teşekkürler. Ben aranıza amatör telsizci olarak yeni katıldım. Çağrı kodum TA1MRA . Ayar konusunda baya bir zorluk yaşıyorum. Baofeng gibi cihazlarda programlama dosyaları çokça var ama bu cihaz için tüm röleleri teker teker eklemeye çalıştım ama başa çıkılır gibi değil. Mail adresime cihazınızın yedeği olan .RDT uzantılı olan dosyayı göndermenizi mümkün ise rica edecektim. Ayrıca bir başka videonuzda bahsettiğiniz dmr olmayan cihazlardaki gibi VFO moduna geçiş olayını yapamadım, sizin bu konuda bilginiz varmı ? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Mail adresim muratkeskin59@gmail.com . Saygılar, selamlar... 73

    YanıtlaSil
  2. Burçak bey merhaba.
    Çağrı kodum TA2KMZ. Amatör telsiz kullanmaya yeni başladım. Acaba Private call ayarları ile ilgili bilgi rica edebilirmiyim. Cihazım Rt3s. Saygılar... 73

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şurada anlatmışlar. https://www.youtube.com/watch?v=hEJ9qFFt_aQ

      Sil
  3. Burçak Bey Merhaba;
    Retevis Rt3s cihazım var. Simplex görüşmede problem yok, fakat röle ayarını gerçekleştiremedim. Ya da bir yerlerde sıkıntı var. Sadece analog röle olan küçük bir kütük dosya paylaşabilir misiniz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.dmrturkiye.com/retevis-rt3s-nasil-programlanir/ yazısı işinize yarayabilir.
      İstediğiniz dosya şu linkte: https://app.box.com/s/2z4y5t2cf7otcycjwf8ikbfr8jyuzmji

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

      Sil

Yorum Gönder