Akıllı Telefonunuz ile Wi-Fi Ağlarında Hangi Bilgilerinizi Paylaşıyorsunuz?


Ortak Wi-Fi ağları seyahat sırasında ya da dışarıdayken İnternet'e hızlı bir şekilde bağlanma ve iletişime geçme imkanı sunsa da bu tür Wi-Fi ağları güvenli ve gizli olmaktan çok uzak. Bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda kendiniz hakkında ne tür veri ve bilgileri paylaştığınızı bilmeniz siber saldırılara karşı önlemler almanıza yardımcı olacaktır.

Akıllı telefonunuzun internet bağlantısını güvende tutmak için VPN programı kullanabilirsiniz. Alabileceğiniz önlemlerden önce akıllı telefon ile Wi-Fi ağına bağlanıldığında hangi bilgilerin paylaşıldığını sıralayalım.

Wi-Fi ağları tarafından router (yönlendirici) ve cihazınız arasındaki iletişimi şifrelemek için çeşitli protokoller kullanılır fakat kullanılan bu protokollerin hepsi güvenli değildir. Bu protokollerin birçoğu şifreleme dahi sağlamaz. Bağlanmak için şifre gerektirmeyen bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda internet trafiğiniz hiçbir şekilde şifrelenmez. Bu da o Wi-Fi ağına yakın kişilerin çevrimiçi aktivitelerinizi gözetleyebileceği anlamına gelir. Bir Wi-Fi ağına bağlandıktan sonra İnternet'e sahip olmanız için e-posta adresinizi ya da telefon numaranızı paylaşmanızı isteyen Wi-Fi ağları da sizi siber saldırganlardan korumaz ve çevrimiçi aktiviteleriniz hala üçüncü partiler tarafından gözetlenebilir.

Seyahat ederken ya da bir kafeye, parka ya da otele gittiğinizde Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekiyorsa güvenilir bir VPN programı ile bağlanmanız internet bağlantınızı gizlemenize ve güvende tutmanıza yardımcı olacaktır.

Bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda akıllı telefonunuzun MAC adresini o ağ ile paylaşırsınız. Her ağ bağlantı arayüzünün ağ içindeki belirli bir kullanıcıyı tanımlamak için kullandığı bir adres mevcuttur. Apple cihazları iOS 8 sonrası kullanıcıların takip edilmesini engellemek için sahte olan rastgele MAC adresleri üretmeye başlamış olsa da cihazınızın bir İOS cihazı olduğu hala tespit edilebilmektedir. MAC adresleri aynı zamanda ev ya da ofiste Wi-Fi ağına bağlanan cihazları sınırlamak için de kullanılabiliyor. Örneğin, ofiste ağa o anda bağlı olan cihazların MAC adreslerine bağlantı izni verilerek bilinmeyen diğer cihazların ağa bağlanması engellenebilir. Akıllı telefonunuz da Wi-Fi ağına MAC adresini gönderiyor; bu bazen cihazınızın tanımı ya da telefonunuzu kurarken vermiş olduğunuz isim olarak gözükebiliyor. Örneğin, ‘’Ali’nin Telefonu.’’ Bu ayarı cihazınızın genel ayarlar kısmından düzeltebilirsiniz.

Wi-Fi yönlendiricisi akıllı telefonunuzdan çıkan verilerin hepsini okuyabilir. Bu verilere internet protokol (IP) adresi de dahildir. Bu da Wi-Fi operatörünün ağa bağlanan her cihazın kullandığı hizmetleri ve ziyaret ettiği web siteleri görmesini sağlar. Ziyaret edilen web siteler SSL ya da TLS sertifikasına sahip değilse çevrimiçi trafiğin içeriği de görülebilir. E-postalarınız, mesajlarınız, şifreleriniz ve diğer kişisel veri ve bilgileriniz sadece Hipermetin Transfer Protokolüne (HTTP) sahip web sitelerde rahatlıkla okunabilir. Bu kişisel veri ve bilgilere ulaşılmaması için web sitenin HTTP protokolünün yanında Güvenli Soket Katmanı (SSL) / Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) protokollerine sahip olması gerekmektedir.

VPN programı ya da Tor kullanarak internet ağ sağlayıcınızın internet trafiğinizi okumasını ve izlemesini engelleyebilirsiniz fakat veri alışveriş miktarınız yine de bir şekilde görülebilir. Tor kullandığınızda internet trafiğinizi güvenceye alırken VPN programı kullandığınızda cihazınıza giren ve çıkan veri trafiğinin şifrelendiğini unutmamak da fayda var.

Herhangi bir kafede ya da havaalanında şifresiz olan  Wi-Fi ağına bağlanmadan önce o Wi-Fi ağının ismini doğrulamanızda fayda var. Siber saldırganlar birçok kişinin İnternet'e bağlanmaya ihtiyaç duyduğu havaalanı gibi yerlerde bireylerin bağlanmasını beklediği tehlikeli Wi-Fi ağları oluşturabiliyorlar. Akıllı telefonunuzun şifresiz olan Wi-Fi ağlarına otomatik olarak bağlanmasını engellemek için telefonunuzun bu özelliğini kapatın ve manuel olarak bağlanmayı gerektirdiğinden emin olun.

Yorumlar